Książka „Winorośl i wino. Wiedza i praktyka” to kompendium wiedzy o winiarstwie opracowane przez wykładowców Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle. To nie tylko teoretycy, ale i praktycy, którzy swoją specjalistyczną wiedzę zdobywali przez lata doświadczeń. Książka adresowana jest do szerokiego grona osób zainteresowanych winiarstwem, właścicieli już istniejących winnic, jak i osób początkujących, winoogrodników i miłośników wina.
Ze względu na rozległość tematyki winiarskiej książka podzielona została na dwie części.
Część pierwsza - poświęcona jest zagadnieniom związanym z uprawą winorośli. Główne rozdziały dotyczą zakładania winnicy, uprawy, nawożenia i ochrony winorośli.
Część druga - poświęcona produkcji wina ukazać ma się w połowie tego roku.
W obu częściach zasadnicze zagadnienia obudowane są rozdziałami uzupełniającymi, jak historia, systematyka winorośli, marketing, enoturystyka, sztuka degustacji, prawo winiarskie.