CLEAR UP BIO 100g
Symbol : 961008
Opis
ClearUp BIO może być stosowany do eliminowania zaburzeń fermentacji oraz eliminowania defektów smaku i aromatu. Usuwa kwasy tłuszczowe w moszczu lub młodym winie, wiąże liczne pozostałości preparatów opryskowych, które hamują fermentację i szereg mikotoksyn, a także może znacznie obniżyć zawartość lotnych fenoli. W młodym winie zredukuje lub wyeliminuje niepożądany aromat związków siarki. Przyczynia się do usuwania niepożądanego koloru w winach białych. ClearUp BIO można stosować do wszystkich moszczów i młodych win.
Dawkowanie:
- w przypadku zaburzeń fermentacji lub zatrzymanej fermentacji 30 - 40 g/hl
- do pochłaniania defektów smakowych i zapachowych 10 - 30 g/hl
- do zwiększenia powierzchni wewnętrznej (flotacja) 10 - 20 g/hl
Stosowanie:
przed każdym użyciem dobrze wcześniej rozpuścić ClearUp BIO, a następnie dokładnie wymieszać w młodym winie. Całkowicie rozpuścić określoną ilość ClearUp BIO w winie lub moszczu (w proporcji 100 g na 1 l wina lub moszczu).Dodaj do wina lub moszczu i jeśli to konieczne przepompuj wino lub moszcz. Czas kontaktu powinien wynosić min. 1-2 h maks. 24 h. W przypadku wchłonięcia defektów smaku i zapachu maks. 7 dni. ClearUp BIO usunąć przez filtrację lub zlanie po sedymentacji.