Drożdże VitiFerm™ Rubino Extra to rodzaj drożdży Saccharomyces cerevisiae, który został wyselekcjonowany z całkowicie ekologicznego środowiska. Ten szczep drożdży nadaje się do fermentacji win czerwonych. Drożdże zwiększają intensywność koloru win i respektują charakter odmianowy.
Zastosowanie:
- wszystkie czerwone wina oparte na owocowości lub z wrażliwą barwą
Właściwości :
- Natywna aktywność ksylazy
- Wysoka tolerancja na alkohol do 17%
- Mniejsze dawki pożywki, lepsze dla niskich YAN
- Natywna aktywność pektolityczna
Rekomendowane odmiany :
- Regent,
- Rondo,
- Leon Milot,
- Dornfelder,
- Cabernet Cortis
- Zweigelt,
- Pinot Noir,
- Saint Laurent
Dawkowanie:
25 - 30 g/hl, wyższą dawkę należy stosować w przypadku winogron i moszczów niskiej jakości oraz w przypadku złego stanu mikrobiologicznego