Drożdże VitiFerm™ Vulcano BIO pochodzi z wulkanicznego niemiecko-francuskiego pogranicza Kaiserstuhl. Jest to mieszanka dwóch szczepów drożdży Saccharomyces cerevisiae i Pichia kluyveri. Dzięki ekologicznej metodzie produkcji VitiFerm™ Vulcano BIO są pierwszymi na świecie połączeniem aktywnych drożdży z rodziny Saccharomyces cerevisiae i Pichia kluyveri, które można stosować jak inne drożdże aktywne.
Zastosowanie:
- wszystkie odmiany, wina białe i czerwone
Właściwości :
- Ekspresyjne tiole i długołańcuchowe estry
- Wysoka tolerancja na alkohol do 16%
- Natywna aktywność pektolityczna
Rekomendowane odmiany :
- Solaris,
- Muscaris,
- Muskat Moravsky,
- Sauvignon Gris,
- Monarch
Dawkowanie:
25 - 30 g/hl, wyższą dawkę należy stosować w przypadku winogron i moszczów niskiej jakości oraz w przypadku złego stanu mikrobiologicznego