Zawiera pirosiarczyn potasu, kwas askorbinowy i hydrolizowalną taninę w starannie wyważonych ilościach, aby zmaksymalizować działanie przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe. Podczas stosowania na winogronach AST zapewnia ochronę przeciwbakteryjną i antyoksydacyjną zapewnianą przez dwutlenek siarki, ograniczając jednocześnie działanie macerujące. Nadaje się do obróbki winogron przeznaczonych na bazę do win musujących, białych winogron bogatych w substancje fenolowe oraz do winogron zebranych maszynowo. Stosowany w obróbce moszczu pochodzącego z winogron bogatych w aromatyczne prekursory pomaga w produkcji win o intensywnych aromatach odmianowych. AST jest bardzo skuteczny w zapobieganiu nietypowemu starzeniu się posmaków.
Zastosowanie:
- ochrona przeciwutleniaczy winogron i soków
- aromatyczne winogrona
- moszcz na wino bazowe do win musujących
- zapobieganie nietypowemu starzeniu się
Dawkowanie:
15-20g na 100l
10g na 100l dodaje ok. 28mg/l SO2 i 30mg/l kwasu askorbinowego