DEGUSTIN 50g (ERBSLOH)
Symbol : 960240
Opis
Opis: doskonały, granulowany, łatwo przechodzący w stan zawiesiny produkt wyprodukowany na bazie sieciowanego specjalnego tlenku krzemu z czynnikiem montmorylontowym z bentonitowego ekstraktu mineralnego.
Zastosowanie: stosowany do adsorpcji garbników, w celu korekty smaku i zapachu zniekształconego obecnością tanin, w celu zapobieżenia przedwczesnego starzenia się wina i zniwelowania zapachu charakterystycznego dla tego procesu. Zastosowanie preparatu sprawia, że wino jest mniej podatne na utlenianie. DEGUSTIN rozpuścić w wodzie w stosunku 1 : 5 i pozostawić na 10 - 15 minut do napęcznienia. Przed dodaniem do wina jeszcze raz wymieszać; po dodaniu jeszcze raz dokładnie wymieszać całą zawartość wina.
Dawkowanie: w celu uzyskanie niewielkiej korekty DEGUSTIN aplikuje się w dawce 5-10 g/100 l, w celu zniwelowania smaku starzenia zaleca się dawkowanie 10 g/hl moszczu lub młodego wina. W bardziej „opornych” przypadkach można zwiększyć dawkę do 50 g/hl.