OPIS :
Drożdże aktywne są idealne do wytwarzania wina. Łatwość przygotowywania oraz pewność przy fermentacji dają wygodę dla winiarza. Drożdże renomowanych firm oferują najwyższą jakość i gwarancję udanego wina.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Przygotowanie drożdży jest dziecinnie proste i nie wymaga długiego przygotowywania matki drożdżowej. Wystarczy odpowiednią (proporcjonalną) ilość drożdży zmieszać z niewielką ilością moszczu (soku) oraz wody i pozostawić w spokoju na 30 minut. Po tym czasie wlewamy roztwór do całej objętości nastawu i cieszymy się natychmiastową fermentacją. Dzięki temu nasz nastaw nie ma czasu na zepsucie się. Drożdże aktywne pozwalają na osiągnięcie jakości wina jak w profesjonalnej winiarni.
PORCJA :
W paczce znajduję się tak duża ilość aktywnych drożdży, że wystarcza na wykonanie 100 l nastawu. W celu wykonania mniejszego nastawu należy drożdże proporcjonalnie rozdzielić na sucho a następnie postępować zgodnie ze sposobem przygotowywania.
PARAMETRY :
nazwa | BS 7 Owocowe lekkie |
---|---|
rodzaj drożdży | Saccharomyces cerevisiae |
kiler faktor | tak |
temp. ferm. | 14-34 oC |
max. alkoh. | 16 % |
produkcja glicerynu | 8 g/l |
odmiany |
Portugalskie niebieskie, Święty Wawrzyniec, Blauburger, Dornfelder, Merlot, Regent |
owoce | wiśnia, czereśnia, truskawka, malina, gruszka |