• Zielona Góra, ul.Osadnicza 6   
  • +48 68 321 36 04
  • Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  • Zaloguj
  • Pokaż zamówienia
  •     Pokaż koszyk


ENZYM UVAZYM COULEUR 20g DO CZERWONYCH ENARTIS

Chwilowo brak
Producent Enartis

Symbol : 961075
Enzym pektolityczny do maceracji czerwonych winogron.
Cena sprzedaży 22,00 zł
Cena sprzedaży bez VAT 17,89 zł
Rabat

Preloader

Zastosowanie: UVAZYM COULEUR jest enzymem pektolitycznym bogatym w aktywne związki, które przyspieszają i wzmacniają proces ekstrakcji substancji polifenolowych (zwłaszcza antocyjanów i tanin) zawartych w winogronach. W wyniku ekstrakcji tanin złączonych z wielocukrami i białkami, wywołanej wtórnym działaniem enzymu, powstają wina o wyważonym smaku, z dobrą strukturą tanin gwarantująca stabilność barwy. Stosowanie UVAZYM COULEUR zaleca się w szczególności: - u odmian, u których nie jest zrównoważony stosunek tanin i antocyjanów, w których pożądana jest większa ekstrakcja tanin w celu uzyskania wina o pożądanej strukturze i stabilnej barwie, - w celu skrócenia czasu maceracji i zwiększenia zawartości substancji fenolowych w winie, - w produkcji świeżych win czerwonych o intensywnych właściwościach owocowych, - we wszystkich przypadkach (niewystarczająca dojrzałość owoców, zbyt duży urodzaj, itd.), w których istnieje ryzyko niedostatecznej intensywności koloru.

Dawkowanie: 2 do 4 g/100 kg winogron (owoców). Wyższe dawkowanie spowoduje szybszą i intensywniejszą ekstrakcję substancji fenolitycznych.