Właściwości:Preparat uzyskany z pęcherzy ryb morskich. Karuk jest przyjaznym białkiem klarującym, zapewniającym wysokiej jakości wina białe, różowe i czerwone.
Opis: łatwy i szybki do zastosowania środek do klarowania i poprawiania koloru win białych, różowych i czerwonych. Można stosować w przypadku trudnych do klarowania win jakościowych, np. po fermentacji jabłkowo-mlekowej, lub win produkowanych z winogron porażonych pleśnią B. cinerea. Użycie Finecollu zapewnia stabilność koloidalną wina i skuteczność filtracji. W małych porcjach do 2 g/100 l preparat można stosować samodzielnie. W przypadku większych porcji zalecamy aplikowanie preparatu z żelem krzemionkowym np. SOL FLOC.
Dawkowanie: 1 – 2 g/100 l – klarowanie łagodne
4 – 5 g/100 l silne zmętnienie, poprawa właściwości organoleptycznych.
Producent: Esseco, Włochy