POŻYWKA NUTRIFERM AROM 10g
Symbol : 9610850
Opis
Skład: Komórki drożdży z podwyższoną zawartością aminokwasów i tiamin (witaminy B1)
Właściwości: Beżowy proszek o lekkim zapachu drożdży. Wolne aminokwasy są najważniejszymi prekursorami, których używają drożdże do syntezy substancji (wyzszych alkoholi, estrów, aldehydów, itp.) uczestniczących w wytwarzaniu aromatów. Dlatego tez wskazane jest wzbogacenie moszczy wolnymi aminokwasami, co zwiekszy intensywność aromatów i kompleksowość wina. Nutriferm arom jest substancją wytworzoną z komórek drożdży bogatych w wolne aminokwasy sterolowe i długie łańcuchy nienasyconych kwasów – substancje niezbędne do życia dla drożdży i dobrego przebiegu fermentacji. W połączeniu z drożdżami Challenge Aromawhite, Challenge ES 181, Challenge Red Fruit oraz Challenge TOP ich metabolizm transformuje aminokwasy na substancje aromatyczne dzieki czemu wina będą bogate w aromaty, intensywność i kompleksowość. Nutriferm Arom również zapobiega powstawaniu związków siarki, które powstają przy braku dostatecznej ilości azotu.
Dawkowanie: 30 g/hl (ograniczenie ustawowe w UE: 40 g/hl)