NUTRIFERM VIT to doskonały dodatek odżywczy dla drożdży: zaprojektowany, aby stworzyć najbardziej sprzyjające środowisko dla wzrostu i rozmnażania się drożdży, zapobiega powolnej lub trudnej fermentacji, która ma negatywny wpływ na wino.
Drożdże mogą rosnąć tylko w środowisku z wystarczającą ilością drożdżowych związków azotu (YAN) (tj. Amonu i aminokwasów). Badania wykazały, że zawartość YAN zapewniająca niezawodną fermentację wynosi 150 mg/l, a 250 mg/l to poziom niezbędny do zapewnienia wina dobrej jakości, szczególnie gdy szczepy drożdży są wybrane ze względu na ich aromatyczny efekt.
NUTRIFERM VIT dodaje azot do moszczu, zapewniając bardziej regularną fermentację. Dodatek NUTRIFERM VIT jest szczególnie użyteczny w moszczu uzyskanym z winogron dotkniętych Botrytis cinerea, ponieważ pleśń zużywa azot, którego potrzebują drożdże.
Tiamina (witamina B1) to kolejny niezbędny czynnik wzrostu drożdży. Wiele badań wykazało, że dzikie drożdże Kloeckera szybko spożywają tiaminę, kosztem potrzeb żywieniowych wybranych szczepów drożdży. Zastosowanie NUTRIFERM VIT może zarówno uzupełniać winogrona naturalnie ubogie w azot, jak i kompensować działanie dzikich drożdży lub Botrytis cinerea.
Ponadto tiamina obniża produkcję aldehydu octowego przez drożdże, co prowadzi do win o mniejszej ilości związanego SO2 i wyższej wolnego SO2. Dodatek NUTRIFERM VIT jest również zalecany w procesie termowinifikacji, w którym ciepło zabija naturalne witaminy zawarte w moszczu.
Zastosowanie:
- podstawowa pożywka azotowa dla drożdży
Dawkowanie:
10-30g na 100l