Zastosowanie: przede wszystkim do wyrobu wina czerwonego i przetwarzania odmian aromatycznych. Oprócz zwiększenia wydajności z miazgi uzyskuje się lepszą wyrazistość koloru po aplikacji preparatu.
Dawkowanie:
ZIMNA FERMENTACJA: winogrona zmielić usuwając szypułki, dawkować w sposób ciągły lub stopniowo. Temperatura 15-20°C, dawka 12 ml/hl miazgi, czas działania 2-5 dni. Wytłoczyć.
PODGRZANIE ZACIERU: winogrona zmielić usuwając szypułki, miazgę powoli ogrzewać do temperatury 55-65°C, przed dawkowaniem schłodzić to temperatury 40-50°C, dawka 10 ml/100 kg miazgi, wyciskanie rozpocząć po 1-2 godz.
ZACIER ODMIAN AROMATYCZNYCH: Najlepszy efekt w uzyskiwaniu substancji aromatycznych uzyskuje się zachowując krótką przerwę pomiędzy mieleniem a tłoczeniem. Temperatura 15-25°C. Dawka 15-20 ml/hl, czas działania 1 - 2 godz.
WYRÓB WINA RÓŻOWEGO: dawkować po zmieleniu 20 ml/hl w temp. 15-25°C. Czas działania w zależności od pożądanej intensywności koloru 2 - 10 godz. Trenolin działa nadal również po wytłoczeniu i likwiduje wszystkie pektyny zapewniając wysoką klarowność.