TRENOLIN ROUGE ERBSLOH 50g
Symbol : 960051
Opis
Zastosowanie i dawkowanie: TRENOLIN ROUGE aplikuje się bezpośrednio lub w rozrzedzony w małej ilości moszczu. Dawkowanie zależy od rodzaju obróbki czerwonej miazgi i wymaganych czasów reakcji.
1. Zafermentowanie (fermentacja zimna): Preparat dawkuje się bezpośrednio podczas mielenia, ewentualnie do miazgi. W temperaturze około 15°C dawkuje się 8-10 ml/ 100 l miazgi. W przypadku temperatury wyższej można zmniejszyć dawkę.
2. Podgrzanie zacieru do temperatury 50-60°C:. Czas działania 1-4 godziny. Dawkowanie 6-8 ml/100 l miazgi. Przy dłuższym staniu dawkę można proporcjonalnie zmniejszyć.
3. Podgrzanie zacieru do temperatury 80-85°C:. Po ochłodzeniu do temperatury 40-50°C dawkuje się 3-5 ml/100 l miazgi, przede wszystkim w celu zwiększenia wydajności miazgi i usunięcia składników koloidalnych, przez co uzyskuję lepszą klarowność wina.