DROŻDŻE VITIFERM PINOT ALBA 500 g
Symbol : 960017
Opis
Drożdże VitiFerm™ Pinot Alba to rodzaj drożdży Saccharomyces cerevisiae, który został wyselekcjonowany z całkowicie ekologicznego środowiska. Dzięki szybkiemu uwalnianiu polisacharydów drożdże nadają się do fermentacji win białych o wyraźnym charakterze odmianowym.
Zastosowanie:
- wszystkie złożone, kremowe wina białe (również z potencjałem do dojrzewania w beczkach)
Właściwości :
- Wysoka produkcja glicerolu
- Szybka autoliza, uwalnianie mannoprotein
- Niski współczynnik konwersji cukru
Rekomendowane odmiany :
- Pinot Blanc,
- SeyvalBlanc,
- Bianca,
- Chardonnay,
- wina białe dojrzewające w beczkach
Dawkowanie:
25 - 30 g/hl, wyższą dawkę należy stosować w przypadku winogron i moszczów niskiej jakości oraz w przypadku złego stanu mikrobiologicznego