Najpopularniejsze drożdże do produkcji Pinot Noir. Drożdże o pożądanych cechach, takich jak długi czas fazy lag i tolerancja na alkohol do 15%, doskonale nadają się do podkreślania korzennego charakteru. Przyczynia się do doskonałej złożoności i dobrego ulepszenia strukturalnego. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości EnartisFerm VQ Assmanshausen jest również dobrym wyborem dla odmian Zinfandel, Syrah, Sangiovese, Barbera, Regent, Rondo oraz niektórych odmian białych, takich jak Riesling i Gewürztraminer.
Zastosowanie:
- wina białe, różowe i czerwone
- ekspresja odmianowa
- pikantne aromaty
- eleganckie wina
Odmiany :
- Pinot Noir
- Zinfandel
- Syrah
- Sangiovese
- Barbera
- Regent
- Rondo
- Pinot Blanc
- Riesling
- Gewürztraminer
Dawkowanie:
20g-40g na 100l