RePrise BIO jest produkowany wyłącznie na bazie naturalnych składników pochodzących z certyfikowanych upraw ekologicznych i nie zawiera żadnych znanych alergenów. Dezaktywacja drożdży odbywa się za pomocą procesu próżniowego, dzięki czemu funkcjonalne składniki drożdży są chronione. Są to głównie polisacharydy i polipeptydy. Te komórki drożdży służą jako przeciwutleniacze, stabilizatory koloru i harmonizują polifenole. Posiadają właściwości redukujące i absorbujące, zwłaszcza stosowane do odświeżania starszych win. RePrise BIO zwiększa pełnię i moc wszystkich win. Dzięki naturalnej produkcji nie przenosi na wino smaku drożdży.
Sposób użycia:
- rozpuścić RePrise BIO 100 g w 1 litrze wina,
- nie mieszać RePrise BIO z produktami klarującymi i taninami,
- konieczne jest zapewnienie bardzo dobrej homogenizacji w zbiorniku,
- minimalny czas kontaktu to 1-2 godziny, ale może to być również 3 miesiące,
- usuwanie RePrise BIO przez filtrację lub zlanie z osadu>BR>
Dawkowanie:
Działanie przeciwutleniające w winach białych | 20 - 30 g/hl |
Efekt antyoksydacyjny w winach czerwonych | 15 - 20 g / hl |
Harmonizacja substancji fenolowych w winach białych | 10 - 20 g/hl |
Harmonizacja substancji fenolowych w winach czerwonych | 15 - 25 g / hl |
Ochrona barwników i substancji aromatycznych | 20 - 30 g/hl |
Ożywienie starego wina | > 25 g/hl |
.