Wielu naszych klientów ma wątpliwości dotyczące nowych przepisów dotyczących etykietowania wprowadzonych zmianami rozporządzenia (UE) 1308/2013 Parlamentu Europejskiego i Rady. Jedną z najważniejszych kwestii jest to czy na etykietach win z rocznika 2023 i wcześniejszych trzeba umieszczać informacje wymagane nowymi przepisami. Zgodnie z wyjaśnieniami do zmian opublikowanymi przez Komisję (UE) praktycznie nowe przepisy nie dotyczą win z roczników 2023 i wcześniejszych, za wyjątkiem np. win musujących czy win lodowych, których produkcja (druga fermentacja, zbiór) odbyła się po 8 grudnia 2023.
Wynika to bezpośrednio z ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2021/2117 z dnia 2 grudnia 2021 r. :
Artykuł 5
8. Wino, które jest zgodne z mającymi zastosowanie przed dniem 8 grudnia 2023 r. wymogami w zakresie etykietowania określonymi w art. 119 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, oraz aromatyzowane produkty sektora wina, które są zgodne z mającymi zastosowanie przed dniem 8 grudnia 2023 r. przepisami dotyczącymi etykietowania określonymi w rozporządzeniu (UE) nr 251/2014, mogą nadal być wprowadzane do obrotu do wyczerpania zapasów, jeżeli zostały wyprodukowane przed wskazaną datą.
oraz wyjaśnień :
4) Kiedy wino można uznać za „wyprodukowane”?
Zgodnie z przepisami UE produkcja wina obejmuje nie tylko fermentację alkoholową, ale potencjalnie również wdrażanie pewnych praktyk enologicznych. Art. 80 rozporządzenia o wspólnej organizacji rynków produktów rolnych odnosi się do praktyk enologicznych, które należy stosować „w produkcji i konserwowaniu produktów wymienionych w załączniku VII część II”, a dalej wyszczególnia się w nim, że praktyki enologiczne są stosowane wyłącznie do celów zapewnienia właściwej fermentacji winiarskiej, odpowiedniego konserwowania lub właściwego dojrzewania produktu. W rozporządzeniu delegowanym Komisji (UE) 2019/934(5)wprowadza się analogiczne powiązanie z produkcją i konserwowaniem – w art. 1 (zakres) i art. 3 (dozwolone praktyki enologiczne).
W tym kontekście produkt sektora wina uznaje się za „wyprodukowany”, jeżeli uzyskuje cechy charakterystyczne i spełnia wymogi określone w części II załącznika VII do rozporządzenia o wspólnej organizacji rynków produktów rolnych dla danej kategorii wina, w tym dzięki wdrożeniu, w stosownych przypadkach, dozwolonych praktyk enologicznych na podstawie przepisów określonych w art. 80 i załączniku VIII do tego rozporządzenia.
Przykładowo „wino” (kategoria 1) oznacza produkt otrzymywany wyłącznie w drodze całkowitej lub częściowej fermentacji alkoholowej świeżych winogron, rozgniatanych lub nie, lub moszczu winogronowego. Wino musi ponadto osiągnąć wymaganą zawartość alkoholu i kwasowość, jak określono w części II pkt 1 załącznika VII do rozporządzenia o wspólnej organizacji rynków produktów rolnych.
W przypadku „wina musującego” (kategoria 4), otrzymywanego z drugiej fermentacji alkoholowej, można je uznać za „wyprodukowane” dopiero po drugiej fermentacji, po której produkt osiągnął zawartość alkoholu i warunki nadciśnienia określone w części II załącznika VII do rozporządzenia o wspólnej organizacji rynków produktów rolnych. Prosta winifikacja win bazowych lub asamblaż, mające miejsce przed dniem 8 grudnia 2023 r., nie uzasadniałyby zwolnienia z obowiązku etykietowania dotyczącego wartości odżywczej.
Zgodnie z art. 80 rozporządzenia o wspólnej organizacji rynków produktów rolnych po zakończeniu produkcji można stosować inne praktyki enologiczne do celów odpowiedniego konserwowania lub właściwego dojrzewania produktu sektora wina.
Pytania i odpowiedzi na stronach (UE) :