W związku z pozwoleniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na wzbogacanie (szaptalizację) w roczniku 2017 (więcej na stronach Zielonogórskiego Stowarzyszenia Winiarskiego) poniżej podajemy jak wyliczyć ilość potrzebnego koncentratu winogronowego (ratyfikowanego zagęszczonego moszczu gronowego), który można użyć do szaptalizacji Szaptalizacja - proces stosowany w winiarstwie, polegający na dosładzaniu moszczu, by w trakcie fermentacji osiągnąć wyższy poziom alkoholu. Dopuszczalne prawnie wzbogacanie w Polsce (strefa A uprawy winorośli) : |
Jak wyliczyć ilośc potrzebnego koncentratu w litrach :
n.p. zawartość cukrów w moszczu z białych winogron wynosi 16.8 oCNM czyli 16.8kg w 100l (18.4oBrix, 76oOe, 15.6oKMW) co nam da 10% alkoholu w gotowym winie, w tym przypadku maksymalnie można zwiększyć zawartość alkoholu o 1.7% (do uzyskania 11.5% potencjalnego alkoholu w moszczu)
Aby uzyskać 1,7% alkoholu w 100l potrzebujemy 1.68 kg * 1.7% = 2.86 kg cukrów
Ilość koncentratu w litrach = 2,86 / 0,88 (ilość cukrów w 1l koncentratu) = 3,25 litra koncentratu
Aby uzyskać wino 11,5% przy moszczu o zawartości cukru 16.8 CNM, należy dodać 3.25 litra koncentratu na 100l moszczu
KONCENTRAT WINOGRONOWY BIAŁY - 65 BRIX 2l butelka (ok. 2,8kg)Biały koncentrat winogronowy - idealny do dosładzania, posiada harmonię i pełność smaku. Zagęszczony do 65 BRIX, zawiera SO2. Wyprodukowano próżniowym odparowaniem moszczu.Czytaj więcej ... 65,10 zł 9641612 |
KONCENTRAT WINOGRONOWY BIAŁY - 65 BRIX 10 l (ok. 14,2kg)Biały koncentrat winogronowy - idealny do dosładzania, posiada harmonię i pełność smaku. Zagęszczony do 65 BRIX, zawiera SO2. Wyprodukowano próżniowym odparowaniem moszczu.Czytaj więcej ... 335,00 zł 9641619 |