Sur lie (dojrzewanie na osadzie)
Wielu winiarzy słyszało o metodzie sur lie, natomiast jest ona rzadko używana, szczególnie w Polsce. Tradycyjny proces sur lie wiąże się z pozostawieniem naturalnych osadów drożdżowych na czas dojrzewania w celu uzyskania lepszego wina. Jak to działa? W trakcie dojrzewania osady „rozkładają się” na prostsze składniki (cukry i białka) reagujące z winem. Uwolnione białka z osadu łączą się z taninami z wina, łagodząc je, co jest wskazane w winach białych - po prostu pozbywamy się garbników (przy czerwonych należy uważać na ten proces i dlatego rzadko do nich stosuje się naturalną metodę sur lie). Uwalniane są również składniki zapachowe i smakowe. Osad wykorzystywany do metody sur lie musi być „czysty i zdrowy”, najlepiej przebadany laboratoryjnie. Procesy zachodzące tylko w najlepszej jakości osadzie są w stanie ulepszyć nasze wino. Metoda ta rzadko nam daje możliwość powtarzalności efektów gdyż rodzaj osadu zależy od warunków panujących na winnicy jak i procesów w trakcie winifikacji.
Korzystając z naturalnych preparatów Surli możemy wykorzystać dobroczynne działanie metody sur lie, a zarazem zminimalizować wszystkie niedogodności związane ze stosowaniem naturalnych osadów. Surli to preparaty przebadane laboratoryjne gwarantujące nam powtarzalność uzyskanych efektów oraz czystość dodawanego osadu. W składzie preparatów Surli są przede wszystkim odpowiednio wyselekcjonowane drożdżowe i winogronowe polisacharydy, które mogą być stosowane jako zamienniki dla naturalnie otrzymywanych osadów. Mogą być stosowane nie tylko do ulepszenia wina, ale również do pozbycia się ewentualnych wad win, takich jak zbyt wysoka taniczność, zbyt mała owocowość czy nawet ostrość wina. Stosowanie preparatów Surli pozwala na lepsze zabezpieczenie win przed utlenianiem. Najlepsza porą do stosowania preparatów jest okres dojrzewania wina.
Wybierz najlepszy Surli dla Swojego wina :
NATURAL |
||||||
SKŁAD |
|
|
|
|
|
|
WKŁAD DO WINA |
|
|
|
|
|
|
EFEKT ENOLOGICZNY |
|
|
|
|
|
|
POLECANE |
|
|
|
|
|
|
MOMENT APLIKACJI |
|
|
|
|
|
|
CZAS KONTAKTU |
6 tyg.+ filtracja |
3-4 tyg.+filtracja |
3-4 tyg.+ filtracja |
24-48h +filtracja |
brak wymagań |
brak wymagań |
Nie wiesz co wybrać? Skontaktuj się z nami a dobierzemy najlepszy preparat Surli do Twojego wina.