INSTRUKCJA FILTRACJI I ZASTOSOWANIA FILTRÓW HOBRA
Płyty filtracyjne do filtracji głębokiej HOBRAFILT są produkowane z wysokiej jakości surowców. Same płyty filtracyjne są poddawane ciągłej kontroli laboratoryjnej, która zapewnia stabilność i wysoką jakość produktu zgodnie z parametrami technicznymi.
Rodzaje wkładów filtrujących
i sposób użycia
Stopień filtracji | Zadanie filtracji | Rodzaj wkładu |
Nominalna wielkość zatrzymywanych cząstek |
Ilość l/m2/min. |
Maksymalne ciśnienie |
Filtracja wstępna | grube osady | S 80 N S 60 N S 40 N S 30 N |
8 μm 6 μm 5 μm 4 μm |
900-1200 550-850 350-550 240-300 |
3 bary |
Filtracja właściwa / klarująca |
drożdże drobne osady |
S 20 N S 15 N |
3 μm 2 μm |
200-240 155-200 |
2 bary |
Filtracja właściwa delikatnie polerująca |
drożdże bakterie |
S 10 N | 0,8 μm | 95-145 | 2 bary |
Filtracja redukująca zarodki |
redukcja zarodków drożdży i bakterii |
ST 7 N | 0,4 μm | 65-90 | 1,2 bara |
Mikrobiologicznie skuteczna filtracja |
mikroorganizmy | ST 5 N ST 3 N |
0,3 μm 0,2 μm |
40-60 23-35 |
1,2 bara |
Zakładanie płyt
Płyty filtracyjne posiadają porowatą stronę wlotową i gładką stronę wylotową (oznaczoną symbolem zawierającym
logo firmy, rodzaj płyty filtracyjnej i partię). Pozwala to zawsze zidentyfikować wyrób nawet w przypadku płyt
zużytych. Należy dopilnować, aby płyty założone były zgodnie z kierunkiem filtracji i umieszczone centralnie w taki
sposób, aby wystawały nieznacznie poza krawędzie płyty oporowej (metalowej lub z tworzywa sztucznego)
znajdującej się w filtrze. Nie należy używać płyt uszkodzonych i połamanych.
Namoczenie płyt filtracyjnych
Filtr powinien być lekko dociśnięty i napełniony wodą poprzez powolne otwieranie zaworu wlotowego. Jednocześnie
powinien być ograniczony odpływ wody z filtra, aby wytworzyć ciśnienie ok. 20 kPa (0,2 bara). Przez około 5 minut
wpuszczać wodę, aby filtr całkowicie się wypełnił, a płyty zostały dokładnie namoczone. Następnie należy przerwać
podawanie wody, a filtr z płytami docisnąć z całej siły.
Płukanie płyt filtracyjnych
Powinno trwać ok. 10-15 minut, zimną wodą, zgodnie z kierunkiem filtrowania i jednakową prędkością przepływu
(l/m2*h) taką, jak zamierzona prędkość przepływu produktu. Płukanie powinno trwać tak długo, aż z filtra będzie
płynąć klarowna woda bez smaku i zapachu.
Warunki filtracji
– wolny rozruch
– stały równomierny przepływ
– nie dopuszczać do nagłych zmian prędkości filtrowania
– przestrzegać zalecanych wydajności (l/m2*h) i maksymalnie dopuszczalnej różnicy ciśnienia
– unikać wstrząsów ciśnieniowych podczas postoju rozlewarki (zapewnić obieg wsteczny filtratu, o ile nie
można przerwać filtrowania)
– nie dopuszczać do zassania powietrza
Sterylizacja
Sterylizację aparatu filtrującego wykonuje się zgodnie z kierunkiem filtracji. Gorącą wodą: najbardziej skuteczna jest
sterylizacja przy użyciu wody o temp. 85-90oC. Gorąca woda jest delikatniejsza dla płyt, filtrów, armatury i
uszczelek. Parą wodną : Odpowiednie ciśnienie dolne wynosi 60 kPa (0,6 bara), temp. 112oC. Przed sterylizacją przy
użyciu pary wodnej płyty powinny być zamoczone w wodzie.
Dokładniejsze informacje odnośnie firmy HOBRA znaleźć można na stronach firmy www.hobra.cz