• Zielona Góra, ul.Osadnicza 6   
  • +48 68 321 36 04
  • Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  • Zaloguj
  • Pokaż zamówienia
  •     Pokaż koszyk

 

Wikeeps® - tylko w Winiarz.pl

Specjalistyczny sklep winiarski Winiarz.pl

Pracujemy z     najlepszymi

Naturalne wzmocnienie winorośli po przymrozkach z wykorzystaniem zeolitu i chitozanu

Przymrozki są koszmarem dla plantatorów winorośli, powodując szkody w uprawach i wpływając na plony. Jednak istnieją pewne metody, które mogą pomóc wzmocnić winorośl po przymrozkach, a jedną z nich jest wykorzystanie zeolitu.

Zeolit jest naturalnym minerałem, który posiada zdolność do wzmacniania odporności, zatrzymywania wody i składników odżywczych, co czyni go doskonałym materiałem do poprawy warunków roślin po przymrozkach. Ponadto, zeolit pomaga utrzymać rośliny w dobrej kondycji zdrowotnej zapobiegając rozwojowi mączniaka prawdziwego, rzekomego a nawet szarej pleśni, co jest istotne po przymrozkach, kiedy rośliny mogą być osłabione i potrzebują dodatkowego wsparcia. Dzięki zdolności zeolitu do wymiany jonowej, może on pomóc w utrzymaniu równowagi składników odżywczych, co jest kluczowe dla zdrowego wzrostu winorośli.

Aby wzmocnić winorośl po przymrozkach z wykorzystaniem zeolitu, konieczne jest odpowiednie zastosowanie tego minerału. Rośliny należy wzmacniać regularnie i częściej niż w normalnych warunkach do momentu osiągnięcia (dogonienia) odpowiedniej fazy rozwoju. Ważne jest również, aby dostosować ilość zeolitu do konkretnych warunków glebowych i potrzeb winorośli.

Dzięki wykorzystaniu zeolitu, plantatorzy winorośli mogą mieć większą pewność, że ich uprawy będą wzmocnione i lepiej przygotowane do walki z negatywnymi skutkami przymrozków. Warto eksperymentować z różnymi metodami stosowania zeolitu, aby znaleźć optymalne rozwiązanie dla konkretnych plantacji winorośli.

W naszej ofercie znajduje się produkt PoliKrzem Protect. PoliKrzem Protect to naturalny krzem w proszku, który służy do sporządzania zawiesiny do stosowania na liście. Składa się z krystalicznego proszku zawierającego krzem pochodzący w 100% z naturalnego mikronizowanego zeolitu, wraz z dodatkiem mikroelementów niezbędnych do wzrostu i rozwoju roślin. Produkt ten jest dedykowany do dokarmiania dolistnego oraz ochrony winorośli.

Drugim naturalnym preparatem wzmacniającym do stosowania po przymrozkach to BETA-CHIKOL, będący naturalnym stymulatorem wzrostu roślin o działaniu grzybobójczym, bakteriobójczym oraz wirusobójczym. Wspiera naturalne mechanizmy obronne poprzez niedopuszczanie do infekcji (blokada receptorów) i/lub hamowanie rozwoju patogenów. Może być stosowany po przymrozkach, aby wspomóc rośliny w okresie rekonwalescencji.
 
Wnioski

Wykorzystanie PoliKrzemuBeta-Chikolu do wzmocnienia winorośli po przymrozkach może być skuteczną metodą poprawy kondycji i zapewnienia roślinom niezbędnego wsparcia po ekstremalnych warunkach atmosferycznych. Dzięki zdolności stymulacji wzrostu, zatrzymywania wody i składników odżywczych, preparaty mogą być cennym narzędziem w dbaniu o zdrowie i plony winorośli. Jednak ważne jest, aby dokładnie dostosować jego zastosowanie do konkretnych warunków glebowych i potrzeb roślin, aby osiągnąć optymalne rezultaty.

Stosowanie preparatów na bazie krzemu i chitozanu przed przymrozkami powoduje zwiększenie odporności na mróz (obniża temperaturę zamarzania soków)

Sprawdź dostępnośc produktów na naszej stronie

POLI-KRZEM PROTECT

BETA-CHIKOL